Kažimír: Nehnuteľnosti sa budú zdaňovať po novom až v roku 2015

28.04.2013 Bratislava

Bratislava 28. apríla (TASR) - Zdaňovanie nehnuteľností na základe tzv. cenových máp je komplikovaná téma a nový systém nebude preto realitou skôr ako v roku 2015. V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to avizoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Už vyše roka sa zaoberáme témou zdaňovania nehnuteľností na základe cenových máp, to znamená odlišovať v jednotlivých častiach miest hodnotu nehnuteľností podľa toho, kde sa nachádzajú. Nie je to jednoduché urobiť," upozornil.

Jedným z dôvodov je skutočnosť, že si ľudia v minulosti postavili množstvo pomerne veľkých rodinných domov. Vyššie dane by sa však nemali vzťahovať na všetkých, ale iba tých s naozaj luxusnými nehnuteľnosťami, zdôraznil Kažimír. "Má to smerovať na kopčeky plné milionárov," doplnil s tým, že aj keď pôvodný plán bol spustiť systém už v tomto roku, v súčasnosti je to reálne najskôr od 1. januára 2015.

Ani podpredseda opozičného KDH Ján Hudacký nemá podľa vlastných slov problém s tým, aby sa viac zdaňovali nehnuteľnosti milionárov. Obáva sa však, že vláda nemusí zostať len pri tom. "Ak by sme prišli s nejakou celoštátnou daňou na nehnuteľnosti, aby to neskĺzlo do toho, že nebudú zdaňované len luxusné, ale všetky majetky," varoval.

Takúto skúsenosť podľa neho už Slovensko má s inými opatreniami súčasnej vlády, medzi ktoré zaradil zvyšovanie daní z príjmov, odvodov či poplatkov. "Sme opatrní, uvidíme váš návrh. Ak to bude spĺňať naše kritéria, nemáme s tým problém," doplnil opozičný zákonodarca.
 

Vyberte región